1.040 gösterim
23,64 viral puan

Titan’daki ‘Sihirli Ada’ için yeni ipucu.

Satürn’ün en büyük uydusunda görülen parlak lekeler hakkında yeni bir araştırma yayınlandı.
KazımBir 27.06.2014 saat 22:40
  1. 1.

    Biliminsanları Satürn’ün 53 uydusundan biri olan Titan’daki ‘Sihirli Ada’ adı verilen lekenin sırrını çözmeye uğraşıyor.

    Titan’ın kuzeyinde geçtiğimiz yıl görülen parlak leke hakkında yeni bir araştırma yayınlandı. ‘Nature Geoscience’ adlı dergide çıkan makalede lekenin buzdağı, dalga veya denizden yükselen gaz patlamaları olabileceği belirtildi.

    Makale hakkında konuşan araştırmacılar yüzeydeki şeklin çoğu zaman ortadan kaybolmasının işlerini zorlaştırdığını söylüyor. Cornell Üniversitesi’nden Jason Hofgartner, Titan'da yaz mevsiminin yaklaştığını belirterek lekenin görüldüğü bölgede hareketlenmelerin yaşanmasının normal olduğunu ifade etti. Hofgartner’a göre kısa sürede ortadan hızla kaybolan lekenin yanardağ hareketleriyle alakalı olması mümkün değil.

    Diğer araştırmacılar ise ‘Sihirli Ada’nın Titan yüzeyindeki volkanik hareketlerden oluşabileceğini düşünüyor.
    Milton Keynes Açık Üniversitesi’nden Profesör John Zarnecki ise makalenin umut verici olduğunu belirterek Titan’ın her zaman araştırmacıları şaşırttığını açıkladı. Zarnecki “Ligeia Mare denizinde sıradışı bir şeylerin olduğu görülüyor, fakat daha fazla bilgi sahibi olmadan yapacağımız her yorum spekülasyon olacaktır” diye konuştu.

    Satürn’ün en büyük uydusu Titan, Dünya ile büyük benzerlikler taşıyor. Atmosfere sahip Titan mevsimsel döngü içinde hareket ediyor ve uyduda yağmur ve rüzgar hareketlerine rastlanıyor.

    Temmuz 2013’te Cassini uzay gemisi tarafından çekilen görüntülerde uydu üzerinde bulunan metan ve etan gazından oluşan Ligeia Mare denizinde parlak bir leke gözlemlenmişti. Leke kısa bir süre sonra ortadan kaybolmuştu.
  • Şu an haberi okuyan: 0 kişi var

  • Toplam Viral: 1 gösterim
  • Toplam Seed: 44 gösterim
  • Toplam Direkt: 995 gösterim
  • Viral Puan: 23,64